Stearik Asit
Konu Başlıkları


Stearik Asit nedir?
Stearik asit, 18 karbon zincirli doymuş bir yağ asididir. Katı halde mumsu bir yapısı vardır ve kimyasal formülü C17H35CO2H’dir. Adı, donyağı anlamına gelen Yunanca στέαρ “stéar” kelimesinden gelir. Stearik asidin tuzları ve esterleri stearatlar olarak adlandırılır. Stearik asit, esteri olarak palmitik asitten sonra doğada bulunan en yaygın doymuş yağ asitlerinden biridir. Üç molekül stearik asitten türetilen trigliseride stearin denir.
Stearik Asit nasıl üretilir?
Stearik asit, trigliseritlerin sıcak su (yaklaşık 100 ° C) kullanılarak sabunlaştırılmasıyla katı ve sıvı yağlardan elde edilir. Elde edilen karışım daha sonra damıtılır. Ticari stearik asit, saflaştırılmış stearik asit bulunmasına rağmen, genellikle stearik ve palmitik asitlerin bir karışımıdır.
Stearik asit, hayvansal yağda (%30’a kadar), bitkisel yağdan (tipik olarak <%5) daha fazladır. Önemli istisnalar, stearik asit içeriğinin (trigliserit olarak) %28-45 olduğu yiyecekler kakao yağı (%34) ve shea yağıdır. Ticari olarak hurma ve soya gibi oleik asitte yüksek yağlar, oleiği stearik aside dönüştürmek için hidrojene edilebilir.
Biyosentezi açısından stearik asit, asetil-CoA’nın iki karbonlu yapı taşlarına katkıda bulunduğu yağ asidi sentez makinesi aracılığıyla karbonhidratlardan üretilir.
Stearik Asit görünümü nasıldır?
Beyaz renkli, mum yapılı katı
Stearik Asit moleküler formülü nedir?
Moleküler formülü: C17H35CO2H
Stearik Asit hangi sektörlerde kullanılır?
- Gıda üretim sektöründe
- Şekerleme içeriği olarak
- Deterjan, şampuan ve tıraş kremi üretiminde
- Pil üretiminde
- Tekstil sektöründe
- Mum yapımında
- Havai fişeklerde
Stearik Asit kullanım alanları (prosesleri) nelerdir?
- Stearik asit E570 E numarasıyla bazı gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılır.
- Stearik asit esas olarak deterjan, sabun ve şampuan ve tıraş kremi gibi kozmetiklerin üretiminde kullanılmaktadır. Sabunlar doğrudan stearik asitten değil, dolaylı olarak stearik asit esterlerden oluşan trigliseritlerin sabunlaştırılmasıyla yapılır.
- Etilen glikol, glikol stearat ve glikol distearat ile stearik asit esterleri, şampuanlar, sabunlar ve diğer kozmetik ürünlerde inci gibi bir etki yaratmak için kullanılır. Ürüne erimiş halde eklenirler ve kontrollü koşullar altında kristalleşmelerine izin verilir.
- Deterjanlar, amidlerden ve stearik asidin kuaterner alkilamonyum türevlerinden elde edilir.
- Sabunun ana bileşeni olan sodyum tuzunun yumuşak dokusu sayesinde, diğer tuzlar da yağlama özellikleri açısından kullanışlıdır. Lityum stearat, gresin önemli bir bileşenidir. PVC’yi yumuşatmak için çinko, kalsiyum, kadmiyum ve kurşunun stearat tuzları kullanılır.
- Stearik asit, tekstil haşıllamada yumuşatıcılar hazırlamak için hint yağı ile birlikte kullanılır.
- Stearik asit, seramik tozların enjeksiyonla kalıplanması ve preslenmesi sırasında yaygın olarak kullanılan bir yağlayıcıdır.
- Taş kalıplarda pişirilen köpük lateks için kalıp ayırıcı olarak kullanılır.
- Stearik asit, kurşun asitli pillerin üretiminde negatif plaka katkı maddesi olarak kullanılır. Hamur hazırlanırken kilogram oksit başına 0.6 gr ilave edilir. İlk doldurma ve şarj (IFC) sırasında kuru şarj edilmemiş bir pilin şarj süresi, stearik asit katkı maddesi içermeyen plakalarla monte edilmiş bir pile kıyasla nispeten daha düşüktür.
- Yağ asitleri, mum yapımının klasik bileşenleridir.
- Stearik asit, şekerlerde sertleştirici olarak basit şeker veya mısır şurubu ile birlikte kullanılır.
- Havai fişeklerde stearik asit genellikle alüminyum ve demir gibi metal tozları kaplamak için kullanılır. Bu, oksidasyonu önler ve bileşimlerin daha uzun süre saklanmasına izin verir.
Stearik Asit Satış Fiyatı nedir?
Güncel stearik asit satış fiyatlarını öğrenmek için bizi arayabilir, en uygun fiyatlardan yararlanabilirsiniz.
Stearik Asit Nerelerden Alınabilir?
SoleChem Kimya olarak stearik asit satışı ve tedariki yapmaktayız.