Fumarik Asit
Konu Başlıkları
Fumarik asit nedir?
Fumarik asit, kimyasal formülü HO2CCH=CHCO2H olan organik bir bileşiktir. Maleik asitle birlikte fumarik asit, izomerik doymamış dikarboknik asitlerdir. Maleik asitte karboksilik asit grupları cis yani Z formunda, fumarik asitte ise trans yani E formunda bulunur. Fumarik asidin E kodu ise E297’dir.
Fumarik asidi ifade eden başka söylenişler de mevcuttur. E297, Butenetioik Asit, Allomaleik Asit, Tumarik Asit, Likenik Asit, Sodyum Fumarat, Amonyum Fumarat gibi isimleri vardır.
Fumarik asit doğada bolete mantarları, likenler, şahtere otu ve İzlanda yosununun içeriğinde bulunur. Doğal ortamlarda bulunan fumarik asidin formu renksiz kristal toz şeklinde ve ince formda beyaz renklidir. Ayrıca bitkilerde bulunduğu gibi insan vücudunda da karşımıza çıkar. Güneş ışığını doğrudan alan insan vücudunun fumarik asit ürettiği bilinmektedir.
Aromatik olarak baktığımızda meyvemsi tadı vardır.
Fumarat, gıdalardan elde ettiğimiz enerjiyi hücrelerin adenozin trifosfat formunda depolayabilmesi için kullanılır. Bu özelliğiyle sitrik asit döngüsünde ve üre döngüsünde ara ürünlerden bir tanesidir. Ester ve tuzlarına fumaratlar denmektedir. Dimetil fumaratın multipl skleroz hastalığının ilerlemesini büyük ölçüde engellediği bilinmektedir.
Fumarik asit nasıl üretilir?
Fumarik asit üretim sürecinin ilk aşamasında uygun hidrokarbonların katalitik oksidasyonu ile maleik anhidrit üretilmektedir. Başlangıç kimyasalları olarak benzen; n-butan; n-büten karışımları kullanılabilmektedir. Maleik Anhidritin üretimi aşamasında kullanılan vanadyum ve fosfor oksitler olan katalizörler sabit yataklı tübüler reaktörlere gömülü bir biçimdedir. Yan ürün olarak meydana gelen sudan arındırılması sonra saflaştırılmış Maleik Anhidrit elde edilir. Ardından maleik asit hidrolize edilerek elde edilir ve malik asidin izomerizasyon edilmesi sonucu fumarik asit elde edilmektedir.
Fumarik asit görünümü nasıldır?
Beyaz renkli toz halinde ya da şeffaf kristalize biçimde olabilir. Kokusuz ancak meyvemsi tada sahiptir. Sitrik asitten 1,5 kat daha ekşi ve kokusuzdur.
200 C üzerinde bulunduğunda katı halden gaz hale geçmeye başlamakta, yani sublimasyon aşamasına geçmektedir. 230 C’de ısıtılması ile su kaybeder ve maleik anhidrit haline döner. 287 C’de ise tamamen buharlaşır.
Fumarik asit moleküler formülü nedir?
Moleküler formülü: C4H4O 4
Fumarik asit hangi sektörlerde kullanılır?
- Yapıştırıcı üretim sektörü
- Gıda sektörü
- Hazır Gıdaların İşlenmesi
- Süt ve Süt Ürünleri Üretim Tesisleri
- Pastacılık Sektörü
- İlaç Sektörü – Sedef Hastalığı
- Veterinerlik hayvanlar için ilaç üretimi
- Şarap Üretimi Sektörü
Fumarik asit kullanım alanları (prosesleri) nelerdir?
- Antioksidan olarak gıdaların hazırlanması sürecinde kullanılmaktadır.
- Kalsiyumu serbest bırakan bir kimyasal olarak aljinat içeren formüllerde kullanılır ve jelatin halde jellerin dayanıklılığını arttırır.
- Sedef hastalığı taşıyan hücrelerin bağışıklık sisteminde sitokin olarak adlandırılan kimyasal düzenleyicilere müdahale etmektedir. Dolayısıyla sedef hastalığının tedavi edilmesi amacıyla üretilen ilaçlar fumarik asit ihtiva etmektedir.
- Pasta ve tatlı yapımında kullanılan dolgu malzemelerine tat vermesi amacıyla fumarik asit kullanılır.
- Süt ve süt ürünlerinin üretim aşamasında lezzet katması amacıyla kullanılır. Örneğin süt tozu, süt kreması, krema içeren hazır çorbalar, çikolatalı süt gibi ürünlerin imalatında kullanılmaktadır.
- Yine gıda sektöründe tahıl içeren kahvaltılık gevrek, puding, hazır makarna, erişte, yulaf ezmesi gibi hazır gıdaların üretimi prosesinde fumarik asit kullanılmaktadır.
- Konserve et, pastırma, sucuk gibi işlenmiş gıdaların lezzetini arttırmak amacıyla kullanılır.
- Vinil asetat ve fumarik asit içerdiği yapıştırıcı özellik sayesinde çeşitli yapıştırıcı imalatlarında bu asitten faydalanılır. Lateks yapıştırıcılar için kıvam arttırıcı olarak kullanılır. Kazein içermemekte olan folyo laminasyon yapıştırıcıları da fumarik asit ihtiva etmektedir.
- Stiren Kopolimeri formunda cam elyaf üretimi amacıyla kullanılır.
- Küçük kırmızı kan hücresi anemisinin tedavi edilmesi amacıyla demir sülfat ile değiştirilerek demir fumarat üretilir.
- Laktik asit ve sitrik asit gibi maddelerle karıştırılarak elde edilen bir çözelti ile petrol kuyularındaki kireci önlemek ve petrol kuyusundaki verimi arttırmak amacıyla kullanılır.
- Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanların yemlerinde zararlı madde oluşumunu engellemesi amacıyla antioksidan olarak fumarik asitten faydalanılır.
- Şarap üretimi sürecinde bakterilerin oluşmasını engellemek amacıyla fumarik asitten faydalanılır.
Fumarik Asit Satış Fiyatı nedir?
Güncel fumarik asit satış fiyatlarını öğrenmek için bizi arayabilir, en uygun fiyatlardan yararlanabilirsiniz.
Fumarik Asit Nerelerden Alınabilir?
SoleChem Kimya olarak fumarik asit satışı ve tedariki yapmaktayız.